Igiena cavitatii bucale este de o importanta majora, atat pentru sanatatea noastra, cat si din punct de vedere social deoarece cand intram in contact cu o alta persoana primul impact este cel vizual, iar un zambet frumos este un punct in plus.

     Copii au 20 de dinti, adulti ajung sa aiba 32 de dinti. Dupa cum observam dintii sunt ca un sistem viu care trebuie ingrijit pentru a functiona.
      Daca unul dintre «lucratori» prezinta o defectiune, atunci intregul sistem are de suferit.
      Multi dintre noi avem probleme dentare, in mare parte datorate neglijentei cu care le tratam, iar acest lucru trebuie corectat pentru binele nostru.
      Cum folosim o periuta de dinti?
      Periajul dentar se face pe verticala (de sus in jos), usor si cu atentie (fiind exclusa orice forma de duritate in periajul dintilor pentru a evita sa nu ranim gingiile), de la un capat la altul al extremitatilor dentare, iar apoi in mod circular in zonele de masticatie (molarul)
      Notite: NU trebuie clatita cavitatea bucala inainte de periaj, deoarece apa se interpune intre pasta si dinti ca o placa ce nu mai permite curatarea corespunzatoara.
      Dupa ce terminam periajul dintilor urmeaza clatirea. Aceasta etapa este indispensabila deoarece apa poate ajunge in anumite zone la care nu se poate ajunge prin periaj, eliminand orice alte resturi alimentare ramase.
      Durata unui periaj este cuprinsa intre 1 minut si 3 minute, recomandabil sa aiba loc seara si dimineata si dupa fiecare masa. Iar daca cumva se intampla sa nu avem posibilitatea de a face un periaj sunt recomandate si gumele ce nu contin zahar.
      Folosirea atei dentare este un atu in plus in ce priveste ingrijirea dintilor deoarece are o mai mare putere de eliminare a resturilor alimentare dintre spatiile interdentare. Nu trebuie sa uitam ca ata dentara se foloseste inaintea periajul dentar si nu dupa terminarea acestuia.
      Desi stomatologia poate face minuni in zilele noastre datorita aparatelor moderne, este mai bine sa nu asteptati sa va doara o masea pentru a merge la medic. Pentru un zambet de invidiat este bine alcatuirea unui program de programari periodice, medicul stomatolog fiind cel mai in masura de a va da sfaturi, putand astfel preveni din timp numeroasele neplaceri ce pot aparea atunci cand dantura nu este tratata la timp.