Dintii sensibili iti pot face viata un cosmar.
     In mod normal, sensibilitatea dintilor se prezinta sub forma unei dureri aparute dupa ce ai mancat ceva cald sau rece, dupa ce ai respirat o gura proaspata de aer rece sau in timpul periajului dintilor.
     De obicei, sensibilitatea dintilor apare ca urmare a retragerii gingiilor. Gingiile acopera ca o paturica radacina dintelui. Pe masura ce gingia se retrage, radacina devine din ce in ce mai expusa.
     Retragerea gingiilor are urmatoarele cauze:
     Perierea dintilor puternic. De-a lungul timpului, prin periajul prea puternic, se indeparteaza o parte din gingie, lasand dintele expus.
     O igiena orala defectuoasa poate duce la depunerea pe dinti si la nvelul gingiilor a unei placi microbiene. In timp, aceasta placa se transforma in tartru.
     Bacteriile din acest tartru sunt responsabile de gingivita si de afectiunile periodontale care duc la retragerea gingiei.
     Alte cauze:
     Sarirea smaltului in urma contactului dintelui cu agentii chimici;
     Cariile dentare;
     O muscatura (ocluzie) anormala duce la presiuni exagerate asupra unor zone ale dintelui si poate aparea o liza (o topire) a smaltului care se subtiaza si apoi apare sensibilitatea.
     Cum poti preveni?
     Prevenirea gingivitei, a afectiunilor periodontale, a cariilor si implicit a aparitiei sensibilitatii dintilor, este posibila cu o igiena orala buna. Adu-ti aminte ca este necesar de 2 sau 3 minute pentru ca dintii tai sa fie curatati eficient pe toata suprafata lor.
     De asemenea, orice extractie trebuie rezolvata prin punte sau implant pentru ca altfel apare o migrare a dintilor si, implicit, o serie de presiuni anormale.
     Majoritatea oamenilor isi curata dintii in mai putin de un minut, lasand locuri neatinse, unde se poate dezvolta placa microbiana.
     Folosirea atei dentare este cruciala daca vrei sa cureti spatiile dintre dinti, unde in mod normal periuta nu ajunge. In al doilea rand, prevenirea sensibilitatii dintilor este posibila daca previi retragerea gingiei. Este de ajutor daca reduci din forta cu care obisnuiesti sa iti cureti dintii.
     Cum tratam?
     Ce putem face daca avem dinti sensibili? Pastele pentru dinti sensibili cu nitrat de potasiu pot sa fie de mare ajutor. Astfel de paste desensibilizeaza nervul dintelui. De asemenea, o solutie ar fi clatirea cu apa de gura pe baza de fluor.
     Dupa cateva saptamani de folosire a pastei de dinti si a apei de gura, sensibilitatea dintilor ar trebui sa dispara.